Welke uitvaartverzekering

Verschillende uitvaartverzekeringen

Welke uitvaartverzekering

Er zijn twee verschillende soorten uitvaartverzekeringen, naturaverzekeringen of kostenverzekeringen.

Een naturaverzekering keert geen geld uit op het moment van overlijden maar zorgt ervoor dat de vooraf afgesproken wensen wat betreffende de uitvaart ook werkelijk uitgevoerd worden. Deze verzekering zorgt er dus voor dat bijvoorbeeld de kist, de rouwstoet en de crematie of begrafenis naar wens van de overledene zijn.

Een kostenverzekering keert na het moment van overlijden een vooraf besproken bedrag uit om de kosten van de begrafenis of crematie te dekken. Als er hierna nog geld over is kan dit bijvoorbeeld gebruikt worden om successierechten of belastingen te betalen.

Twee verschillende betalingsmethoden

Er zijn twee manieren waarop de betaling voor een uitvaartverzekering plaats kan vinden, door middel van een koopsom of door middel van eer periodieke premie. Bij het gebruik van een periodieke premie, dan betaalt de verzekerde dus eens in de zoveel tijd een premie. Deze periodieke premie hoeft niet altijd levenslang betaalt te worden, maar kan ook eindigen op een bepaalde leeftijd. Hoe ouder iemand word, hoe groter het risico van overlijden en hoe hoger de premie, dus hoe jonger een verzekering met gebruik van een periodieke premie wordt afgesloten, hoe lager de premie. Ook is bij beide betalingsmogelijkheden de maximale hoogte van het uitgekeerde bedrag van te voren vastgesteld, omdat de uitkering sowieso gebeurt. Een maximale hoogte is ongeveer 15.000 euro.

Voor- en nadelen koopsom:

+ Goedkoper dan een periodieke premie.
+ Levenslange dekking, er hoeft nooit opnieuw betaald te worden.

– Het complete bedrag moet in één keer betaald kunnen worden.

Voor- en nadelen periodieke premie:

+ Het complete bedrag hoeft niet in één keer betaald te kunnen worden.
+ Zodra het complete bedrag betaald is ,is er sprake van een levenslange dekking, en hoeft er nooit opnieuw bijbetaald te worden.

– Er moet wel elke zoveel tijd geld opzij gelegd worden voor de premie.

Natura- of kostenverzekering?

Om de keuze tussen een naturaverzekering of kostenverzekering makkelijker te maken is hier voor u een overzicht van de voor- en nadelen van deze twee verzekeringen.

Voor- en nadelen van een Natura-verzekering

+ U verzekert uzelf ervan dat uw uitvaart gebeurt zoals u dat wil, door middel van vooraf afspraken maken.
+ Uw nabestaande hoeven zich geen zorgen meer te maken over uw uitvaart en kunnen in rust rouwen.
+ Nadat u eenmaal heeft afgesproken hoe u uw uitvaart precies wil hoeft u er verder met niemand meer over te praten, dit voorkomt treurige gesprekken met bijvoorbeeld familie.

– Vaak bent u verplicht om de begrafenisondernemers en bedrijven te gebruiken waarmee uw verzekering afspraken heeft, dit zorgt voor minder vrijheid in keuze.

Voor- en nadelen van een uitvaarkostenverzekering

+ Uw nabestaanden of uzelf kunnen zelf bepalen bij welke begrafenisondernemer zij de uitvaart regelen, waar ze de rouwkaarten bestellen, enzovoort. Er is veel meer vrijheid dan bij een naturaverzekering.
+ Het vrijgekomen kapitaal kan gegroeid zijn door winstdeling van de maatschappij.
+ Een kostenverzekering is daadwerkelijk geld waard, zowel bij leven als bij overlijden.

– In het geval van overlijden moeten de nabestaanden de begrafenis regelen, en dat levert vrij veel stress op, kort nadat ze een geliefde hebben verloren.
– U bent er niet van verzekerd dat uw uitvaart volkomen volgens uw wens is. Het kan best zijn dat een van uw nabestaanden het heel anders doet dan u dat wou, of zich niet bewust was van uw wensen.
– In het gavel van inflatie is er minder geld beschikbaar voor een uitvaart, terwijl er bij een naturaverzekering alsnog voor uw wensen wordt gezorgd.